кожени гривни за крак

Чокър за крак – от днес чак до древността

Със слънчевите и топли дни на лято 2021, пристига и ново поле за изява в нашето ежедневие, което да не задължава тежки палта, ботуши и други топлинни аксесоари. Наместо това, получаваме възможността да отворим гардероба си сутрин и щастливо да забегнем към леките платове, както и свежи летни цветове, които да направят деня ни още по-приятен. 

Някои от вас може би ще предпочетат сладка рокля, докато други ще наметнат стилен гащеризон, но за да бъде напълно завършен аутфита е необходим и неповторим аксесоар. Какво по-хубаво от аксесоар, който да обръща глави и да бере комплименти? Е, вие сигурно подозирате кой е аксесоарът, а и може би знаете, че чокърът за крак е нещо наскоро завърнало се в модата. 

За любителите на модата и нейното необятно поле за индивидуална изява, идеята за чокър за крак, допринася към облеклото, независимо от повода. Но нека ви разкажем и за историята на чокъра и гривната за крак, за да ви представим и модните разбирания от древността до днес. Чокърът за крак, всъщност не започва своето модно пътуване нито от западните държави, които се славят с мода днес, нито от Индия, която е известна със звънливите гривни за крак

Гривна за крак

Виж гривни и чокъри за крак от zzone.bg 

Първите данни за гривна и чокър за крак ни връщат 6000 години назад към далечният и древен Египет, където по-късно самата Клеопатра се превръща в модна икона и до днес. Докато жените от по-знатен произход са имали гривни за крак със скъпоценни камъни и скъпи метали, дамите от средната класа залагали на чокъри от кожа и благороден метал. Смятало се също, че носенето на чокър за крак, ще благослови жената с късмет и хубаво бъдеще.

В Индия, дамите носели разноцветни гривни и чокъри за крак по време на сватбата си, а по-късно, за да показват, че са омъжени. Това се превърнало в културен облик на омъжената жена и карало мъжете да се отнасят към тях с уважение. Днес в провинциална Индия, жените носят гривни за крак от изключително тежки метали за да демонстрират своята смелост и сила. Гривните и чокърите за крак били незаменима част от облеклото на жените и написали епос, разказваща за това как мъж се влюбва в момиче, заради магията на нейната гривна за крак.

Чокърът за крак пристига на запад едва през 50те години на 20ти век, когато се превръща в популярно модно изделие в Америка. През ранните години на 20ти век, в Щатите се носили слухове, че чокъри и гривни за крак носят единствено куртизанките, което довело до това майки да забраняват на дъщерите си да носят аксесоара. Въпреки това, до 70те години чокърът за крак бил широко разпространен и обожаван от мъже и жени както в Америка, така и в Европа.

В последните десетилетия, чокърите за крак бяха загубили своето място в света на модата, но днес може да ги видите и по глезените на малките момичета, където оцветяват крака с многоцветни мъниста. За всяка жена, независимо от възрастта и, чокърът за крак представлява незаменим аксесоар, с който да е в крак с модата.

През това лято бъдете смели и привлекателни и заместете страха от това да покажете повече кожа на плажа, с неповторим чокър за крак, който да ви кара да се чувствате неустоими.    

Ако се колебаете кой е най-подходящият чокър за вас, нека ви представим два традиционни чокъра за крак, който отиват на всяко облекло.

1. Чокър за крак „Amore”

Чокър за крак Amore е стилен и семпъл, създаден от черна кожа и украсен с метални капси, халка и метална закопчалка. Чокърът лесно се съчетава с различни аутфити и е подходящ за всеки повод.

Чокър за крак "Amore" за 32 лв. от zzone.bg

 

2. Чокър за крак „Desideri”

 

Desideri е чокър за крак, подходящ за всички смели дами, които не се притесняват да изявят своята индивидуалност. Сътворен от традиционна черна кожа той съчетава метални елементи, които го правят перфектен за вечери навън!